Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ ανάβει και φέτος η «Φλόγα της Μνήμης» σε όλη τη χώρα.

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας

Στις 18 Μαΐου με πρωτοβουλία του «Δικτύου Πόλεων με κοινότητες απογόνων Ελλήνων της καθ’ ημάς Ανατολής» της ΚΕΔΕ θα διοργανωθούν εκδηλώσεις στους κατά τόπους δήμους για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Το «Δίκτυο Πόλεων με απογόνους Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής» προχωρά στη θεσμοθέτηση της εκδήλωσης «Η φλόγα της Μνήμης» που άναψε για πρώτη φορά πέρυσι στη μνήμη των 350.000 θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού, και θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 18 Μαΐου, με διοργάνωση ποικίλων εκδηλώσεων και δράσεων από δήμο σε δήμο, καθώς σε σχολεία της χώρας με στόχο να καθιερωθεί ένας «Μαραθώνιος Μνήμης».

Τα μέλη του Δικτύου που αποτελείται από 56 δήμους που διαθέτουν κοινότητες και συστάθηκε με πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιώντας την ετήσια απολογιστική συνεδρίασή τους στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας(ΠΕΔΚΜ), καταρτίζοντας τα επόμενα βήματά τους για τη διεύρυνση του Δικτύου.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από πολλούς δήμους της χώρας.

Όπως τόνισε από το βήμα της συνεδρίασης ο δήμαρχος Καλλιθέας και Β΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, (επικεφαλής του Δικτύου), το Δίκτυο στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πόλεων και των τοπικών κοινοτήτων του ελληνισμού, στη δικτύωση και τον συντονισμό δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας, την προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων, την καταγραφή των Ποντιακών Κοινοτήτων του εξωτερικού μεταξύ άλλων.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον απολογισμό του Δικτύου το 2022, είπε, μεταξύ άλλων, ότι αναπτύχθηκε σειρά εκδηλώσεων και δράσεων με σημαντικότερη την μεγάλη εκδήλωση «Η Φλόγα της Μνήμης» που ξεδιπλώθηκε σχεδόν σε όλη τη χώρα και η οποία καθιερώνεται στο εξής κάθε Μάιο, ώστε να τιμάται η μνήμη των θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Διεύρυνση του Δικτύου

Ο Β’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Κάρναβος, δήλωσε ακόμη, ότι είναι ανάγκη να διευρυνθεί το Δίκτυο και να κατατίθενται προτάσεις, ώστε να οριστικοποιηθεί ένα πλάνο δράσεων, που αγγίζουν ζητήματα σχετικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων. «Εμείς δεν είμαστε εδώ για να χαράξουμε δική μας πολιτική γραμμή, αλλά να προσεγγίσουμε τους θεσμούς και τις κοινωνίες μέσα από τους θεσμούς του κράτους» σχολίασε ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Δικτύου, πρότεινε στα μέλη να προχωρήσουν στην καθιέρωση της κεντρικής εκδήλωσης «Φλόγα της Μνήμης» χωρίς όμως φέτος να γίνει πορεία μνήμης, καθώς τις μέρες εκείνες θα κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος.

«Πέρυσι στη φλόγα της μνήμης το 80% των δήμων της χώρας διοργάνωσε ανάλογες εκδηλώσεις και αυτό γιατί προσπαθήσαμε να έχουμε μια ενιαία ταυτότητα και να πρωταγωνιστήσουμε στις εκδηλώσεις με σκοπό να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων» σχολίασε ο κ Κάρναβος.

Επίσης, πρότεινε στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του Δικτύου, να προβληθούν οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, να ανεβούν σχετικά βίντεο στο YouTube όπου υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση των χρηστών, να διοργανωθούν από Δήμο σε Δήμο, για να καθιερωθεί ένας «Μαραθώνιος Μνήμης» και βέβαια στις σχολικές κοινότητες. «Είναι αναγκαίο, είναι μονόδρομος να προσεγγίσουμε τη νέα γενιά αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι με αυτή την πρωτοβουλία» σημείωσε ο δήμαρχος Καλλιθέας.

Τέλος πρότεινε να διοργανωθεί και ένα Forum για τα θέματα που απασχολούν το Δίκτυο, μέσα από τη επίσημη ιστοσελίδα του.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *