Στο Bacoli της Ιταλία ο Δήμος Κύμης Αλιβερίου για την επέτειο των 40 ετών από την αδελφοποίηση με την Κύμη

Τριήμερο εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια από την αδελφοποίηση Bacoli – Κύμης, πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πόλη. Αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Νίκο Μπαράκο και με τη συμμετοχή των αντιδημάρχων Κύμης, Αργύρη Πάφρα, Πολιτισμού και Παιδείας, Σοφία Βότση και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΚΑ, Γιώργο Παπαδιόχο, επισκέφθηκε το Bacoli από τις 18 έως τις 21 Απριλίου 2024 για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, ενώ υπογράφηκε και ένα Σύμφωνο Συνεργασίας, με το οποίο μεταξύ άλλων οι δύο Δήμοι δεσμεύονται να ολοκληρώσουν όλες τις διαδικασίες για την επικαιροποίηση της αδελφοποίησης.

Σημειώνεται ότι η αδελφοποίηση Κύμης – Bacoli υπογράφηκε στις 25 Απριλίου του 1983 και τα 40 χρόνια συμπληρώθηκαν πέρσι, αλλά λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών στη χώρα μας, οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν για φέτος. Οι δυο αυτές πόλεις συνδέονται χιλιάδες χρόνια πριν, με μια ιστορία που ξεκινά περίπου το 770 π.Χ. όταν ιδρύθηκε η Κούμα. Η (Κούμα) Cuma, είναι η πρώτη Ελληνική αποικία που δημιουργήθηκε στη Δύση από τους Κυμαίους, στην περιοχή που ανήκει στο σημερινό Bacoli της Ιταλίας. Αναφορά στην αρχαία Κύμη γίνεται τον 1ο αι. μ.Χ. από το Στράβωνα, ο οποίος γράφει ότι η ιταλική Κύμη, που βρίσκεται στον κόλπο της Νάπολι, είναι ευβοϊκή αποικία, των Κυμαίων και των Χαλκιδαίων (πηγή: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας). Γι’ αυτό η αδελφοποίηση των δυο πόλεων δεν είναι τυπική αλλά βαθιά ουσιαστική.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης η αντιπροσωπεία του Δήμου Κύμης Αλιβερίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συλλόγου αδελφοποίησης Bacoli- Κύμη, Samuele Elio Guardascione και τον γιατρό, Γιάννη Δαουράκη, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της Cuma και της Κύμης, εδώ και πολλά χρόνια.

*Πηγή άρθρου και φωτογραφίας: https://visit-kimi-aliveri.gr/announcements/bacoli-kimi-episkepsi/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *