Χαιρετισμός Δημάρχου Πειραιά  Γιάννη Μώραλη στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλάκας για τα ασυνόδευτα παιδιά από την Κύπρο,  που  φιλοξενήθηκαν στην  Ελλάδα την περίοδο 1974 – 1979

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης απηύθυνε  χαιρετισμό, στο  λιμάνι του Πειραιά, στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων τιμητικής πλάκας για τα ασυνόδευτα παιδιά  από την Κύπρο, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο του  1974 έως το 1979, μετά την εισβολή του Αττίλα.

Τα αποκαλυπτήρια πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του εκπροσώπου του Αρχιεπισκόπου κκ Ιερωνύμου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κκ Σεραφείμ, του Αντιπροέδρου της Βουλής  Αθανάσιου Μπούρα, του Υπουργού Εξωτερικών  Βασίλη Κασκαρέλη, του Υπουργού Παιδείας Χρήστου Κίττα, της Υπουργού Παιδείας της Κύπρου Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκου Κενεβέζου, της Διοίκησης του ΟΛΠ, του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων Νίκου Κέττηρου, του Προέδρου της Ομάδας Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Παιδιών, τα οποία φιλοξενήθηκαν στην Ελλάδα το 1974  Ανδρέα Θεοδοσίου.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι, η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Ασυνόδευτων Φιλοξενηθέντων Παιδιών στην Ελλάδα 1974 -1979» απένειμε στον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη, μεταξύ άλλων επίσημων προσκεκλημένων, τιμητική πλακέτα ως ευχαριστήριο για τη συνεργασία στην εκδήλωση αποκάλυψης της αναμνηστικής πλάκας, στον χώρο του λιμανιού του Πειραιά.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Σας καλωσορίζω στην πόλη μας, στον Πειραιά, σε αυτή την ιδιαιτέρως σημαντική και συγκινητική εκδήλωση. Η τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας  για την άφιξη ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, θα φωτίσει μια  όχι και τόσο γνωστή πτυχή της εισβολής.  

Τη μεταφορά ασυνόδευτων παιδιών από την Κύπρο στην Ελλάδα, τα οποία φιλοξενήθηκαν σε ιδρύματα σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, αλλά και σε ανάδοχες οικογένειες. Με βάση τους επίσημους αριθμούς, στην Ελλάδα είχαν φιλοξενηθεί περίπου 2.000 παιδιά,  ενώ ανεπίσημες πηγές μιλούν για έναν μεγαλύτερο αριθμό.

Η πρώτη αποστολή παιδιών αναχώρησε από το λιμάνι της Λεμεσού τον Σεπτέμβριο του 1974 με το πλοίο «Πάτρα», μεταφέροντας μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 6 με 17 χρόνων. Έφτασαν εδώ, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου τους περίμεναν λεωφορεία, τα οποία τους μετέφεραν μετά στην Ηλεία.

Η αναμνηστική πλάκα εδώ στο λιμάνι του Πειραιά, απ’ όπου διέρχονται εκατομμύρια επιβατών ετησίως, θα συμβάλλει στην περαιτέρω ανάδειξη του Κυπριακού ζητήματος σ’ ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό.

Ο Πειραιάς υπήρξε ανέκαθεν, χάρη στη θάλασσα και το λιμάνι, ο πρώτος τόπος υποδοχής χιλιάδων ανθρώπων που αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τον τόπο τους, είτε εσωτερικών μεταναστών  που έφτασαν εδώ από κάθε γωνιά της Ελλάδας, Κρητών, Μανιατών, Νησιωτών είτε προσφύγων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία. Στο πρόσφατο παρελθόν, στη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2016 για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα φιλοξενήσαμε στο λιμάνι περισσότερους από έξι  χιλιάδες πρόσφυγες. Αλλά και με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εδώ και δέκα μήνες φιλοξενούμε σε δομές του Δήμου Πειραιά, Ουκρανές μητέρες με τα παιδιά τους.

Κυρίες και κύριοι,

η σχέση του Πειραιά με την Κύπρο έχει όχι μόνο παρελθόν, αλλά και μέλλον.

Θα ήθελα να αναφερθώ στις πολύ καλές σχέσεις που έχουμε αναπτύξει τα τελευταία χρόνια στον Δήμο Πειραιά με πόλεις της Κύπρου στο πλαίσιο αδελφοποιήσεων. Είμαστε αδελφοποιημένοι με τον Δήμο Λάρνακας από το 1995 και σκοπεύουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας σε  τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, πριν από περίπου έναν χρόνο προχωρήσαμε σε αδελφοποίηση και με τον Δήμο Αμμοχώστου, με τον οποίο μάλιστα διοργανώσαμε την πολύ σημαντική έκθεση, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, με επανακτηθέντα έργα από την Πινακοθήκη της Κατεχόμενης Αμμοχώστου, η οποία έλαβε μεγάλη δημοσιότητα.

Με αυτές τις πόλεις της Κύπρου έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά και υπάρχει διάθεση από όλους μας για μια σταθερή ουσιαστική συνεργασία.

Σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω διασύνδεση της Κύπρου με τον Πειραιά διαδραματίζει και η απευθείας ακτοπλοϊκή σύνδεση που ξεκίνησε πέρυσι και απ’ ότι μαθαίνω θα συνεχιστεί και για αυτό το καλοκαίρι.

Ο Πειραιάς είναι ένας σημαντικός «κρίκος» στην ουσιώδη, ιστορική και αδελφική σχέση Ελλάδας και Κύπρου και αυτό  χαροποιεί ιδιαίτερα έμενα ως δήμαρχο της πόλης, αλλά και όλους τους κατοίκους του Πειραιά.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *